Cloudy Bay Chardonnay 2017

Cloudy Bay Chardonnay 2017
Cloudy Bay Chardonnay 2017

Cloudy Bay wijn wordt consequent goed beoordeeld door kenners en vakpers..

Verzendkosten

€ 7,50 

€ 24,50
Prijs per fles

 

Aantal: 
Bestellen

Cloudy Bay maakt sinds 1986 ook een chardonnay. De druiven voor deze wijn komen uit zeven zorgvuldig gekozen wijngaarden in Brancott, Rapaura, Omaka en Renwick. Iedere wijngaard heeft een uniek profiel qua smaak en textuur dat bijdraagt aan de complexiteit en harmonieuze balans van de wijn. De voedingsrijke alluviale ondergrond is beplant met voornamelijk Mendoza-type druiven, met een iets lagere opbrengst. Al het fruit is handgeplukt en het merendeel ondergaat daarna een malolactische fermentatie in Franse eikenhouten vaten en minimaal een jaar vatrijping op gist. Het resultaat is een levendige, fruitige en gelaagde wijn met een crèmige textuur en subtiele houttonen.

Deze prachtige witte Chardonnay is een iconische wijn van Cloudy Bay. Samen met de Sauvignon Blanc heeft het Nieuw Zeeland en de Marlborough regio wereldwijd op de kaart gezet.
Lange zonnige dagen en koele, heldere nachten bieden een ideaal groeiklimaat. De druiven worden ’s nachts geplukt om intense fruitsmaken te maximaliseren. De wijn vergist in roestvrijstalen tanks en rust nog minimaal 2 maanden op haar gist. Het resultaat is een zijdezachte, intense, fruitige wijn met een intrigerende textuur.
Cloudy Bay Chardonnay 2016 is het resultaat van een ware marathon. Het groeiseizoen was droog en een van de warmste ooit. Hierdoor was er sprake van versnelde groei van de stokken en vroege bloei. De stokken hebben geen stress ervaren en in perfecte conditie voor vroege rijping. Vlak voor de oogst veranderde het voorspelde ‘buitje’ echter in een regenbui van 4 dagen lang – met 80mm neerslag in warm weer was het risico op ziektes groot en moest er snel geoogst worden. Cloudy Bay heeft 30% van de geoogste druiven afgewezen omdat zij niet aan de vereiste kwaliteit voldeden. De resterende oogst, afkomstig uit 98 wijngaarden had wel de gewenste optimale concentratie en smaakintensiteit.
De druiven zijn geoogst tussen 21 maart en 5 april. De wijn is gebotteld met een alcoholpercentage van 13.1%.

Het groeiseizoen van de vintage 2016 was een van de droogste die de Marlborough regio heeft gekend sinds de wijnindustrie in de provincie gevestigd is. Een koel begin, met bij diverse gelegenheden vorst, vormde een uitdaging tot het bloeien aan toe. Januari, februari en april waren echter warmer dan gemiddeld, waardoor de omstandigheden ideaal waren voor het rijpen van de druiven, vergelijkbaar met de excellente vintages van 2015, 2014 en 2010.
De oogst was van 19 maart tot en met 13 april. Na 11 maanden rijping op eiken vaten is de wijn gebotteld met een alcoholpercentage van 13.3%.

Kleur : Rijk goudgeel
Geur : De 2016 Chardonnay is helder en verfijnd. De neus is direct fris en verleidelijk met tonen van ingemaakte citroen, citrusbloesem en subtiele specerijen.
Smaak: De smaak is dieper en complexer dan de neus doet vermoeden, met zachte aroma’s van citrus- en steenfruit ingebed in lagen van romige patisserie en hazelnoot en een rond mondgevoel.
Conclusie: Een gelaagde, complexe wijn met een fantastische intensiteit.

Cloudy Bay Chardonnay wordt consequent goed beoordeeld door kenners en vakpers. Zo kent Wine Spectator 90 punten toe aan de 2012. De 2013 is door The Wine Advocate beoordeeld op 90+ punten en de 2014 met 92 punten.
Cloudy Bay Chardonnay komt het best tot z’n recht bij een serveertemperatuur tussen 10 en 12 graden Celsius.

Anderen bekeken ook
Laatst bekeken producten