Wist u dat wij gratis leveren
bij bestellingen vanaf € 100,- ?

Rode wijn

De lekkerste rode wijn online kopen

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Een goed glas rode wijn, wie drinkt het niet op zijn tijd. Het is een uitstekende begeleider bij menig gerecht en voor veel personen hoort het bij een manier van leven. In ieder geval heeft iedereen wel een mening over welke wijn, uit welke jaar en uit welke streek de beste of meest bijzondere is bij de gelegenheid. Maar wat is rode wijn eigenlijk, hoe wordt rode wijn gemaakt?

Wat is rode wijn

Het is de kleurstof uit de blauwe druif die de rode kleur aan wijn geeft, waarbij vooral het specifieke druivenras zorgt voor accentvariaties in de kleurtint. De kleur kan ook veranderen naarmate de wijn ouder wordt, van paarsig bij jonge rode wijn tot oranje of zelfs diepbruin bij oudere wijnen.

Populairste rode wijn druivensoorten

Er zijn tal van rode wijn druivensoorten. De meest populaire druivensoorten hebben wij hieronder voor je opgesomd, met daarachter een korte omschrijving wat de kenmerken van de druif en wijn zijn.

Vinificatieproces

Wijnbereiding, of ook wel vinificatie, is het proces dat via een aantal opeenvolgende verrichtingen ervoor zorgt dat uit geperste druiven (de ” most” ) wijn ontstaat. De wijze waarop deze verrichtingen worden toegepast is medebepalend voor het uiteindelijke profiel van de wijn, in termen van bijvoorbeeld aroma of smaak.

De klassieke methode

Allereerst worden de druiven ontsteelt en in de pers gekneusd, waarna de daaruit ontstane most in het gist vat wordt overgepompt. Met het oog op het weren van oxidatie of schadelijke micro-organismen wordt er zo nodig zwavel toegevoegd, alvorens de eerste gisting kan beginnen. Tijdens deze alcoholische vergisting worden de suikers omgezet in alcohol. Deze gisting kan meerdere dagen tot zelfs weken duren. Vervolgens wordt de wijn gescheiden van de vaste stoffen door “aflopen”, wat de zogenaamde druppelwijn of lek wijn geeft. Daarna wordt de wijn geperst.
Er kan nog een tweede gisting volgen, de malolactische gisting, die de wijn wat soepeler maakt doordat de aanwezige harde appelzuren worden omgezet in zachter melkzuur. Na het klaren (helder maken) van de wijn, kan dan eindelijk de wijn worden gebotteld.

Vinificatieproces rode wijn, andere vormen

Er zijn meerdere methoden om wijn te bereiden, waarvan de zogenaamde macération carbonique een van de meer gangbare is, vooral door de kwalitatief uitstekende wijn die er mee ontwikkeld kan worden. Bij de methode wordt de druiven niet ontsteelt of gekneusd, maar gaan zij geheel intact het gistingsvat in. Hierdoor is er in deze wijn veel tannine aanwezig omdat de steeltjes veel tannine afgeven. Andere methoden die nog genoemd kunnen worden zijn thermovinificatie en continue vinificatie. Dit geeft wijnen die relatief snel op dronk zijn, maar slechts een korte levensduur hebben.

Rode wijn kopen

Welke rode wijn het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Hou bij het kopen van rode wijn vooral rekening met de druivensoorten en het gebied waar de wijn vandaan komt. Hou je van soepele en sappige wijnen, ga dan voor een veilige Merlot wijn. Hou je van een medium wijn? Kies dan voor een Tempranillo of Malbec uit een warm klimaat. Hou je van stevige en krachtige rode wijnen? Koop dan een Syrah of Cabernet Sauvignon. Er zijn ook veel gruwelijk lekkere rode wijnen waarin meerdere rode druivensoorten zijn verwerkt, dit wordt een blend wijn genoemd. Lees bij deze wijnen vooral goed de beschrijving door en analyseer van hoeveel procent er van welke druivensoort in de wijn zit. Voor persoonlijk advies over het kopen van rode wijn kun je altijd contact opnemen met een van onze medewerkers. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste rode wijn bij het juiste moment.

Scroll naar top