Wist u dat wij gratis leveren
bij bestellingen vanaf € 100,- ?

Sauvignon Blanc

Veilig en vertrouwd Sauvignon Blanc kopen

Sauvignon Blanc

Chardonnay of Sauvignon Blanc? Bij het bestellen van een witte wijn op een terras, is dit een veelvoorkomende vraag. Voor witte wijn zijn deze twee witte druifsoorten het bekendste van allemaal. Deze druivensoorten worden in Nederland het meest gedronken, vandaar dat je ze in bijna elk restaurant op de kaart ziet staan. Oorspronkelijk komt de Sauvignon Blanc druif uit het zuidwesten van Frankrijk, uit streken als Bordeaux en Languedoc, of nabij de rivier de Loire. Maar dankzij de populariteit wordt deze druif inmiddels ook in veel andere wijnlanden aangeplant.

Sauvignon Blanc zoet of droog

Met deze witte druif kun je twee kanten op: Sauvignon Blanc zoet of droog. Of een de Sauvignon Blanc droog of zoet smaakt, hangt niet alleen af van het productieproces, maar ook van het gebied waarin de druiven groeien. Zo zijn de Noord-Franse wijnen van deze druif wat droger, en is de Sauvignon Blanc smaak van een wijn uit een warmer gebied wat zachter. Over het algemeen kun je de volgende vuistregel toepassen wanneer je een Sauvignon Blanc wijn gaat kopen. Hoe koeler het klimaat, hoe droger de wijn. Hoe warmer het klimaat, hoe meer suikers en dus zoeter de wijn zal smaken.

De kruising met Cabernet Franc?

In het verleden heeft de witte druivensoort Cabernet Sauvignon met de rode druivensoort Cabernet Franc gekruist. Dit is rond de 18e eeuw gedaan in de Franse Bordeaux wijnstreek. Sindsdien is de lichtrode Cabernet Sauvignon druif ontstaan. Dit levert de inmiddels wereldwijd bekende rode Cabernet Sauvignon wijnen op.

Blend wijnen

Er zijn wereldwijd veel Sauvignon Blanc wijnen op de markt welke voor 100% gemaakt zijn van deze druif. De druif is ook uitermate geschikt om te combineren met andere druivensoorten. Dit noemen ze een Blend wijn. Voor een wijn wordt geblend met een andere druif, bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc Chardonnay, dan zijn de typische Sauvignon Blanc kenmerken minder uitgesproken. Toch kan er dankzij de Sauvignon Blanc ook een hele complexe en volle wijn ontstaan. Blend wijnen zijn daarom altijd interessant om te drinken.

Smaak en kenmerken van de druif

Buxus, bloemen en wit fruit stuift vaak uit het glas. Dat zijn de Sauvignon Blanc kenmerken als het gaat om de geur. De smaak is fruitig en doet denken aan groene appels, ananas en kruisbessen. Altijd heeft Sauvignon Blanc wijn een frisse afdronk. Sauvignon Blanc wijn is dus echt anders dan een Chardonnay, die voller en ronder is en typerende, romige smaken heeft met hinten van boter of vanille. Handig om dit verschil te onthouden voor als je op het terras weer mag kiezen tussen een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc kopen

Ga voor een lekkere Franse Sauvignon Blanc als je op zoek bent naar de typische Sauvignon Blanc smaak. Of verleg je grenzen en probeer een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, of een Sauvignon Blanc uit een ander gerenommeerd wijnland. Of je nu houdt van Sauvignon Blanc zoet of droog, ons assortiment biedt je een ruime keuze om de juiste Sauvignon Blanc te kopen.

Scroll naar top