Wist u dat wij gratis leveren
bij bestellingen vanaf € 100,- ?

Wat is Cava?

Cava is de traditionele mousserende wijnstijl uit Spanje en het Spaanse antwoord op Champagne. De traditionele druivensoorten die in Cava worden gebruikt zijn Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay en Pinot Noir. Terwijl de originele Cava’s uitsluitend in Catalonië worden geproduceerd, met name in het kleine stadje San Sadurní de Noya, kan moderne Cava uit verschillende delen van Spanje komen. Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia en Extremadura hebben specifieke afgebakende gebieden die in aanmerking komen voor om originele Cava te produceren.

Rekken met Cava flessen rijpen in ondergrondse kelders

De grotten van Cava worden ze ook wel genoemd. De kelders waarin met traditionele zeefrekken Cava flessen blijven bewaard totdat ze lekker rijp zijn voor de verkoop. De interessante, licht aardse smaken die cava onderscheiden zich van Champagne. Hierdoor kun je Champagne en Cava niet van elkaar onderscheiden.

Zoetheidniveaus

Deze zijn ingedeeld in de volgende in oplopende volgorde van zoetheid:

  • Brut Nature: Bevat 0-3 gram per liter restsuiker als er geen suiker aan de fles is toegevoegd.
  • Extra Brut: 0-6 gram per liter restsuiker
  • Brut: 0-12 gram per liter restsuiker
  • Extra Seco (ook wel Extra Dry genoemd): 12-17 gram per liter restsuiker
  • Seco (ook wel Dry genoemd): 17-32 gram per liter restsuiker
  • Semi Seco (ook wel Semi-Dry genoemd): 32-50 gram per liter restsuiker

Dulce (zoet): meer dan 50 gram per liter restsuiker

Cava kopen

Let bij het kopen van Cava vooral op de bovenstaande zoetheidsniveaus. Ben je een liefhebber van droge wijn? Kies dan voor een Cava Brut of Extra Brut. Hou je van zoete mousserende wijn? Ga dan voor een Seco, Semi Seco of Dulce Cava. Deze Spaanse bubbelsensatie is perfect om te drinken als aperitief. Ook ideaal om open te trekken bij speciale gelegenheden waarbij iets gevierd wordt.

Scroll naar top