Wist u dat wij gratis leveren
bij bestellingen vanaf € 100,- ?

Wijn met bubbels

Sprankelende bubbel geschenken

Wat is wijn met bubbels?

Je hebt de term wijn met bubbels, mousserende wijn of zoete mousserende wijn vast wel eens voorbij horen komen. In feite is dit gewoon een wijn waarbij, net als bij sommige frisdranken, koolzuur is toegevoegd. Er wordt vaak gedacht dat elke mousserende wijn ook direct champagne is. Niets is echter minder waar. Net zoals bij normale wijnen bepaald de streek en/of de soort druif de naam van de wijn met bubbels. Omdat wijn alcohol bevat en vaak moet rijpen verloopt dit proces anders dan bij bijvoorbeeld cola of andere frisdrank.

Kenmerken van de wijn

Er kan bij het maken van bijvoorbeeld zoete mousserende wijn uit twee verschillende methodes gekozen worden. Je hebt de wijn die gist op de fles en een variant die gist op de tank/vat. De manier zoals we hem kennen van de frisdrank wordt toegepast op de variant die gist op de tank of het vat. Als de gisting klaar is kan er heel simpel achteraf koolzuur worden toegevoegd. Het wordt moeilijker op het moment dat de wijn in de fles moet gisten. Deze kan daarna namelijk niet meer worden opengemaakt. Door een mengsel van rietsuiker, gist en citroensap toe te voegen aan een wijn van rond de acht procent zal dit geheel langzaam koolzuur ontwikkelen. De wijn bevat op het moment dat het in de fles wordt gestopt nog maar ongeveer acht procent alcohol. Door het gisten zal de wijn een hoger alcohol percentage aan nemen. Door het gisten komt er ook ontzettend veel druk op de fles te staan. Dit is ook de reden dat de kurk er zo hard uit kan schieten. Wel heeft deze methode een nadeel. Met de gisting zal er ook een bezinksel ontstaan. Dit bezinksel smaakt niet lekker en ziet er ook niet verkoopbaar uit. Als deze methode wordt toegepast zullen alle flessen eens in de zoveel tijd een kwartslag gedraaid moeten worden. Dit voorkomt dat er bezinksel kan ontstaan in de fles.
Welke soorten wijn met bubbels zijn er?

Er zijn vele soorten mousserende wijn verkrijgbaar. Wij nemen de drie bekendste kort met je door.

Champagne

Dit is de meest bekende mousserende wijn. Ook is dit vaak de meest dure variant. Er moet namelijk aan veel voorwaarden voldaan worden voordat het zich zo mag noemen. Uiteraard moet het in de champagnestreek gemaakt worden. Echter ook de maximale opbrengst, de in snoei methode en het alcohol percentage zijn bijvoorbeeld bij voorhand vastgelegd. Deze mag zelfs niet verblijven in een ruimte waar ook andere wijnen worden neergezet.

Cava

Dit is de Spaanse tegenhanger van de Franse variant. In tegenstelling tot de Franse variant is Cava niet van één streek afhankelijk. Wel worden er strenge eisen gesteld aan het soort druif dat wordt gebruikt voor het maken van deze wijn.

Prosecco

De Italiaanse tegenhanger van Champagne is Prosecco. Prosecco is gemaakt en vernoemd naar de druivensoort waarvan het gemaakt is: Prosecco dus! Net zoals bij de Franse wijnen zitten er naast de streek waar het geoogst is, nog meer strenge eisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maximale oplevering per persing.

Bubbels zijn niet alleen verrukkelijk om te drinken, het heeft ook een gezellige en feestelijke uitstraling.

Scroll naar top