Witte wijn
Bij witte wijnen wordt onderscheid gemaakt tussen droge, halfzoete of halfdroge en zoete witte wijn. Hieronder vind je de verschillen tussen deze wijnsoorten. Ook krijgen wij vaak de vraag gesteld wat nou eigenlijk de beste witte wijnen zijn? Alles wat je moet weten lees je hieronder.
Wat zijn de beste witte wijnen?
De beste wijnen zijn wijnen die door onafhankelijke recensenten goed zijn beoordeeld, internationale prijzen hebben gewonnen of uitblinken dankzij een speciaal productieproces. Deze beste witte wijnen worden onder andere op het aroma, de smaak en de afdronk beoordeeld. Zo hebben exclusieve wijnen een complexe, fruitige geur met bijvoorbeeld hinten van limoen, appel, mango, peer of passievruchten. Verder is de smaak rijk en is de afdronk van een goede wijn altijd heel goed gebalanceerd.
Exclusieve witte wijnen voor een goede prijs
Exclusieve witte wijn tegen een scherpe prijs vindt u in onze wijnwebshop. Deze kwaliteitswijnen serveert u altijd koel. Deze temperatuur speelt een hele grote rol. Want hoe koeler de wijn wordt gedronken, hoe minder de smaak van de wijn wordt prijsgegeven. Zo kan een koude wijn een ‘strak’ mondgevoel geven. U proeft dan vooral de frisse zuren, het fruitige van de wijn verdwijnt wat naar de achtergrond. Om deze reden drinkt men zoete, of goedkopere wijn, vaak koud. Te warme, zoete wijn kan wat plakkerig overkomen. Heeft u een hele exclusieve wijn, dan wilt u de complexiteit en de karakteristieke zuren van de wijn natuurlijk goed proeven. Een temperatuur tussen acht en veertien graden is dan ideaal: de koelkast is dus te koud! Het beste is om uw witte kwaliteitswijnen daarom voor het serveren al een kwartiertje buiten de koelkast te zetten.
Droge witte wijn
Witte wijn met de aanduiding ‘droog’, betekent dat deze wijn ‘niet-zoet’ is. Deze wijn bevat weinig suiker, alle suikers die aanwezig waren in het druivensap waarvan de witte wijn gemaakt is, zijn tijdens het gistingsproces namelijk omgezet in alcohol. Dit resulteert in wijn met fruitaroma’s en aangename zuren. Droge witte wijn waarbij niet alle suiker is omgezet in alcohol, en met dus een klein percentage ‘restsuiker’, wordt aangeduid als ‘halfdroge’ witte wijn. Deze wijn wordt vaak als iets zachter ervaren dan een hele droge witte wijn met aanwezige zuren. Bij halfdroge witte wijnen vermeldt het etiket dat het gaat om ‘demi sec’, bij droge witte wijnen wordt op het etiket ‘sec’ of ‘dry’ vermeld.
Droge witte wijn soorten
Er zijn verschillende druivensoorten waarvan witte wijn gemaakt wordt. Het soort druivenras en het land waar de wijn wordt verbouwd, bepaalt voor een groot deel het aroma en de smaak van de wijn. Ook wordt er voor een witte wijn soms een blend gemaakt van meerdere druivensoorten, om zo een unieke smaak te ontwikkelen. De bekendste witte druivenrassen zijn Chardonnay en sauvignon blanc. De wijnen die gemaakt zijn van deze duivensoorten, komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar worden ook geproduceerd in wijnlanden als Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Chili. Chardonnay en sauvignon blanc hebben beiden een kenmerkende smaak. Zo is droge witte wijn Chardonnay vaak wat voller, ronder en soepeler dan droge witte wijn Sauvignon Blanc. Verder wordt Chardonnay vaak in eikenhouten vaten gerijpt, wat resulteert in typerende romige smaken met hinten van vanille of boter. Droge witte wijn Sauvignon Blanc is vaak wat frisser, droger en fruitiger dan Chardonnay.
Verschil zoete witte wijn en droge witte wijn
Het verschil tussen een zoete en een droge witte wijn, is de hoeveelheid aanwezige suikers. Waar bij zoete wijnen tijdens het gistingsproces niet alle suikers worden omgezet in alcohol, is dit bij droge wijn juist wél het geval. Hierdoor is droge wijn niet zoet, maar proeft u meer zuren en heeft de wijn dus een meer uitgesproken smaak. Naast zoet of droog, is bij de smaak het druivenras en productieland van groot belang. Druivensoorten die veel worden gebruikt voor witte wijnen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Sémillon.
Zoete witte wijn
Zoete wijn is zoetig van smaak dankzij de aanwezigheid van druivensuikers. Deze suikers zijn nodig bij het maken van wijn, tijdens het gistingsproces worden ze namelijk omgezet in alcohol. Hoeveel suiker er in een druif zit, is afhankelijk van hoe rijp de druif is als hij wordt geplukt. Naarmate een druif langer aan de wijnstok hangt, des te meer suiker er van nature in aanwezig is. Zoete witte wijn heeft het hoogste gehalte aan restsuikers, niet alle suikers zijn dus omgezet in alcohol. Dit resulteert in een volle, zoete en zachte smaak.
Halfzoete witte wijnen
Vindt u een zoete wijn nou té zoet, en een droge wijn te zuur, dan is een witte wijn halfzoet of witte wijn halfdroog een hele goede optie om te kopen. Halfzoete wijn is namelijk wijn die niet zoveel suiker bevat als zoete witte wijnen. Het gistingsproces van halfzoete wijn duurt iets langer, tijdens dit proces zijn er meer suikers omgezet in alcohol. Bij deze wijn is er een goede balans opgezocht tussen de hoeveelheid zuren en zoetheid. Dankzij de mindere hoeveelheid restsuikers, proeft u iets meer zurigheid dan bij zoete wijn het geval is. Er is dus sprake van een iets meer uitgesproken wijn, maar toch heeft half zoete witte wijn alsnog een ietwat volle en zachte smaak.
Zoete en droge witte wijn kopen
Of u nu op zoek bent naar een zoete, halfzoete of zoete wijn, de lekkerste wijn bestelt u online eenvoudig bij ons. Van droog, tot halfzoet tot zoet, voor bij een dessert als dessertwijn of voor tijdens een borrel, ons brede assortiment bestaat uit kwalitatief goede zoete, droge en halfzoete witte wijnen. Elke wijn is voorzien van een omschrijving van de smaak en geur, zodat u gemakkelijk een goede keus maakt bij het kopen van witte wijnen. Ons aanbod stellen we zorgvuldig samen met onze wijnkenners waardoor je de garantie op de beste wijn hebt.